Book, Life

Project: boek over depressie

shortcut: het eerste hoofdstuk van mijn boek is af, hier kun je lezen én doneren

52 personen hebben samen 3125 euro gedoneerd om mij 125 dagen te laten schrijven (laatste update: 4 dec 2014)

Begin oktober liet ik weten een boek te gaan schrijven over mijn ervaring met depressie en dit na afloop met jullie te delen. Het doel was om dit in één maand te doen.

Dat is niet gelukt.

Maar ik ben begonnen en het boek staat nu zo ver in de steigers dat ik zeker weet dat ik het kan en zal voltooien.
De vraag is alleen hoe snel – en daar kunnen jullie invloed op uitoefenen.

Allereerst: het eerste hoofdstuk is af en dat wil ik graag alvast met jullie delen. Klik op het omslag voor de pdf.

De heroïnebabyDaarnaast wil ik jullie vragen om een donatie zodat ik mijn boek kan blijven schrijven. Ik zit nog altijd zonder baan en mijn spaarcenten zijn zo geslonken dat ik mezelf maar een maand kon kopen om dit boek te schrijven. Dat was ook een belangrijke reden voor die krappe deadline. Nu die maand voorbij is en het boek niet af, wil ik proberen om via donaties financiële rust te creëren om verder te schrijven.

Voor wie nu al genoeg heeft gehoord en zijn portemonnee wil trekken, hier vind je alle informatie voor donatie:

Shut up Ivo and take my money!

Voor hen die meer uitleg willen: hieronder volgt een verantwoording van het boek, de besteding van jouw eventuele bijdrage en de wijze van doneren.

Waar gaat dat boek eigenlijk over dat je zo nodig moet schrijven?
Over mezelf. Het boek is een autobiografisch verslag van mijn worsteling met depressie en de antwoorden die ik gaandeweg vond. Het is geen roman, maar ook zeker geen therapeutische beschouwing. Ik geloof dat mijn leven zich goed leent ter illustratie van de fenomenen depressie & stemmingsstoornis; dat het boek niet alleen een boeiend verhaal gaat worden maar ook een inzichtelijke kijk biedt in de omzwervingen van een noodlijdende psyche. Noem het ‘geromantiseerde zelfhulpliteratuur’. Als ik niet zou denken dat anderen iets kunnen hebben aan mijn verslag, zou ik dit verhaal niet schrijven. Depressie is fokking klote, maar er is een weg uit te vinden zonder je leven lang antidepressiva te slikken. Althans, dat is mijn ervaring.

Waarom werk je niet voor je geld en schrijf je gewoon in je vrije tijd?
Anderhalf jaar geleden verloor ik mijn baan en nog altijd heb ik niets nieuws gevonden. Ik was al begonnen aan een parttime opleiding tot shiatsutherapeut en in de nabije toekomst wil ik hier mijn boterhammen mee verdienen. Maar nu is het nog te vroeg om van te kunnen leven (ik ben halverwege de vierjarige opleiding). Ik bevind mij dus een beetje in niemandsland.
Solliciteren heeft zo goed als niets opgeleverd: ik heb geen slecht cv en kan een aardige sollicitatiebrief schrijven, maar op één keer na ben ik nooit op gesprek mogen komen. Veel sollicitaties vangen bot, omdat ik deze studie doe en werkgevers concluderen dat ik belangrijkere doelen heb.
Twee maanden geleden besloot ik het om te draaien: niet meer trekken aan een dood paard, maar het boek schrijven dat ik altijd al heb willen schrijven en dan wel zien wat het me brengt.
Overigens, ik heb geen uitkering meer en leef al geruime tijd van mijn ontslagvergoeding.

Vooruit dan, hoeveel geld heb je nodig?
Aanvankelijk had ik 10 hoofdstukken in gedachten van ongeveer 4500 woorden. Die 10 hoofdstukken gaan er komen, plus een voor- en nawoord, maar ze worden waarschijnlijk langer dan gedacht. Mijn eerste hoofdstuk telt nu 7700 woorden. Daar heb ik ongeveer 3 weken aan gewerkt, maar tegelijkertijd heb ik ook al veel geschreven in latere hoofdstukken.
Het is moeilijk te zeggen hoelang ik nog nodig heb; daarom vraag ik ook niet om volledige financiering van dit project. Ik hoop op donaties om mezelf extra tijd te kopen zodat ik flink kan opschieten met de bulk van mijn verhaal.

Om een idee te geven van de tijd die je mij kunt bieden met een donatie: ik leef van 750 euro per maand, wat neerkomt op 25 euro per dag.

  • Met 25 euro koop je mij zo ongeveer een volledige schrijfdag (natuurlijk heb ik ook weleens een dagje vrij nodig)
  • Voor 12,50 kan ik een halve dag naar hartenlust schrijven
  • Of je zet me een hele week aan het werk voor 150 euro, inclusief een fles wijn om bij te komen in het weekend

Ik heb op zijn minst nog 100 dagen nodig om het boek te schrijven, sneller kan ik het niet. Ik moet ook aandacht besteden aan mijn opleiding, heb huiswerk en tentamens en kan niet maandenlang al mijn tijd stoppen in het boek. Met 2500 euro ben ik gezegend met ruim een kwart jaar zorgeloos leven, waarvan ik een groot deel kan besteden aan schrijven. Maar alles is mooi meegenomen: iedere dag tikken brengt me een stapje dichter bij mijn doel.

Hoe weet ik dat je niet op vakantie gaat van mijn geld en al die flessen wijn koopt waar je zo dol op bent?
Daar kun je inderdaad niet zeker van zijn. Wel is het zo dat ik jullie op de hoogte houd van mijn vorderingen en dat ooit, binnen afzienbare tijd, dit boek volledig, en gratis, voor iedereen te downloaden zal zijn. Mocht je twijfelen aan mijn arbeidsethos: je kunt steekproeven doen en op willekeurige momenten bij me aanbellen (Marnixstraat 294-C, Amsterdam).

Zoals jullie hier hebben kunnen lezen volg ik de ‘chi’-cyclus, hier is mijn (doordeweekse) dagindeling:

5.15: mediteren en do-in
7.30: ontbijten en douchen
8.30: studeren
9.30: schrijven
13: lunch, boodschappen, dutje

15: schrijven/redigeren
17.30: chi kung
18: voeten op tafel

19.30: avondeten
22: naar bed naar bed

Wees niet te gepikeerd als ik je niet hartelijk ontvang, aangezien ik hoogstwaarschijnlijk aan het werk ben. Wanneer je aanbelt, zal ik de deur op een kier zetten, dan kun je zwijgend binnenlopen, een kijkje nemen, voor jezelf een koffie maken en daarna weer zachtjes vertrekken.

Okee, maar waarom laat je dit project niet crowdfunden via een officieel kanaal?
Drie redenen. De eerste is dat ik mijn boek hoe dan ook ga schrijven. Een eventueel geslaagde crowdfund-actie hangt daar niet vanaf.
Ten tweede: iets crowdfunden is, zo weet ik ook van mensen uit mijn omgeving die het gedaan hebben – een hele klus. Je moet je project laten goedkeuren, een video maken, dingen bedenken die je gaat schenken en vervolgens moet je werven, werven, werven, want als je het bedrag niet rond krijgt, is het allemaal voor niks. Kortom, het is een project op zich en kost allemaal tijd die ik liever besteed aan schrijven.
Punt drie: er gaat altijd een percentage naar het crowdfund-platform. En ik wil alles voor mezelf. Tot de laatste cent.

Je hebt me bijna overtuigd, hoe kan ik je eventueel een bijdrage doen?
Ik had een programmaatje waarmee ik een collecte kon doen voor donaties, maar dat bleek toch niet helemaal vlekkeloos te werken. Voor andere opties, zoals ideal, geldt dat er transactiekosten afgaan. Die bedragen minimaal 1,20 euro: van dat bedrag kan ik 12 minuten schrijven!
De betaaloptie is dus beperkt tot handmatig overboeken. Hier vind je alle informatie. Als overboeken te lastig is, mag je het geld ook in mijn jaszak duwen als je me toevallig tegenkomt.

Goed, ik sta op het punt te doneren, maar hoe blijf ik op de hoogte van de hoeveelheid donaties en de voortgang van jouw project?
Bovenaan dit blog zal ik regelmatig, in het begin dagelijks, het gedoneerde bedrag en het aantal donateurs updaten. Daarnaast blijf ik je via facebook en twitter op de hoogte houden van mijn progressie.
Overigens ben ik niet van plan om iedere keer een enkel hoofdstuk te plaatsen. Ik geef er de voorkeur aan het boek in een keer te delen wanneer het af is.

Ik heb gedoneerd, maar nu ik je eerste hoofdstuk heb gelezen, lijkt het boek me een slecht idee. Kan ik mijn geld terugkrijgen?
Dat kan. Er zijn een aantal voorwaarden: je schrijft je kritiek, puntig verwoord, met duidelijke verwijzingen naar zinnen/alinea’s/hoofdstukken over wat in jouw ogen inhoudelijk/stilistisch/grammaticaal de plank mis slaat.
Stuur dit vervolgens in drievoud, in zwart/wit kopij, naar mijn adres (Marnixstraat 294-C, 1016XS, Amsterdam) waar een onafhankelijke commissie zich zal buigen over jouw evaluatie en je na 24 weken schriftelijk een uitslag zal geven over de juistheid van je kritiek. Eventueel volgt dan een (gedeeltelijke) teruggave van je donatie.
Over die uitslag kan worden gecorrespondeerd, mits opnieuw aan bovenstaande voorwaarden is voldaan.

Ik heb er alle vertrouwen in! Laat me doneren!!
Mijn oprechte en hartelijke dank. Ik stel je vertrouwen ontzettend op prijs.
Je zult er geen spijt van krijgen.

Steun mij

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s